Back to Top

Concurs alergare trail Bacau - Cred în mișcare

Regulament

REGULAMENT 2022 – ViaBacovia Trail

1.Caracteristicile competiției VIA BACOVIA TRAIL 2022:

Evenimentul ViaBacovia Trail (VBT) va avea loc în  Bacău, comuna Luizi Calugara în data de 03.09.2022 și reprezintă o competiție 100% outdoor, cu un puternic caracter trail, care se desfășoară pe dealurile de vest ale orașului Bacău. Traseele sunt marcate cu banda și/sau vopsea, iar în zonele în care acesta lipsește sau este deteriorat se intervine cu mijloace specifice de direcționare (bandă plastic, steguleț, indicator carton, direcționare cu voluntari.). Vom întâlni și porțiuni scurte neamenajate și neprotejate, drumuri publice și forestiere, pante cu inclinare mare și zone accidentate etc. Toate acestea necesită din partea participantului experiență și cunoștinte speciale cum ar fi:

                • să aibă cel puțin o experiență generală despre trail ;

                • să aibă abilitatea să parcurgă în siguranță un traseu de trail ;

                • să aibă un bun simț al direcției în teren chiar și în condiții de vreme rea și vizibilitate redusă. Aceasta înseamnă că fiecare participant să fie capabil să folosească informațiile despre trasee pentru a ajunge în siguranță ;

               •  să cunoască regulile de comportament în caz de pericol și urgența în zona deluroasă și montană ;

               •  să dea dovadă de fair play și prietenie și să acționeze în consecință atunci când situația o cere ;

               •  trebuie să știe și să aibă o atitudine care să țină cont de faptul că oricât de multe măsuri de siguranță ar lua organizatorii, nu sunt și nu vor putea fi acoperite toate riscurile rezultate din natura competiției, mediul și condițiile în care se desfășoară aceasta ;

               •  să știe și să țină cont de faptul că niciun premiu nu este mai presus de sănătatea și de viață lui sau a altor participanți și să acționeze în consecință atunci când simte sau observă un pericol.

2.SEMIMARATONUL VBT 2022 este o competiție de alergare,  contracronometru, individuală, care cuprinde următoarele probe individuale :

              1. CROSS -distanța aproximativă 12 km

              2. SEMIMARATON – distantă aproximativă 21,5 km

Traseele celor două probe se vor desfășura în zona deluroasă din partea vestică a Comunei Luizi Calugara și vor fi publicate pe site-ul competiției cu cel puțin 14 zile înainte de ziua desfășurării competiției.

Traseele publicate pot suferi modificări din diferite motive care includ condiții meteo, siguranță, restricții de circulație etc.

3.CATEGORII:

Concursul se adresează celor care au împlinit vârstă de 18 ani până la data de 03.09.2022 și sunt apți medical pentru acest tip de efort. În acest sens, fiecare concurent va completa la fața locului declarația de responsabilitate și va prezenta un act de identitate.

Categorii concurs Cross/semimaraton : feminin / masculin: 18-29 ani, 30-39 ani, 40-49 ani, 50 plus

Va fi luată în considerare vârsta împlinită la data concursului.

IMPORTANT: Categoriile unde vor fi mai puțin de 5 participanți se vor asimila cu categoria imediat superioară (inferioară în cazul categoriei 50 plus).

4. ÎNSCRIEREA ÎN CONCURS:

Pentru înscriere se va utiliza formularul afișat pe site.

Validarea înscrierii se face după confirmarea plații taxei de participare.

 Organizatorii își rezervă dreptul de a alege participanții precum și de a-i îndruma pe aceștia în alegerea probei de concurs.

Contribuția de participare este :

Semimaraton

70 lei 10.07- 24.07

100 lei 25.07 – 14.08

130 lei 15.08 – 28.08

150 lei 28.08 – 31.08 ( fără garantare kit)

Cros

60 lei  10.07 – 24.07

90 lei 25.07 – 14.08

120 lei 15.08 – 28.08

150 lei 29.08- 31.08

Înscrierile realizate după data de 28.08.2022 nu vor avea garantate kiturile de participare.

Organizatorii își rezervă dreptul să suplimenteze locurile de înscriere și după data de 31.08.2022, cu rezerva că kit-urile se vor acordă în limita stocului.

Concurenții care s-au înscris beneficiind de gratuitate și care preiau kit-ul de participare dar nu participă la concurs vor achita contravaloarea taxei standard de participare valabilă la data înscrierii.

Plata contribuției se va face în contul:

Asociația “ CLUBUL DE CICLISM – Oleacă de Bicicliști Bacău”

Nr. Înregistrare 29 / A/ 2019

Cod Fiscal  41328359

Cont : RO22RNCB0026164152230001 – Banca Comercială Română

Mențiune plată : “Nume/Prenume – contribuție concurs VBT 2022”

Termenul limită de înscriere este 31.08.2022. Tot până la această dată trebuie făcută dovada transferului bancar.

La fața locului se pot face înscrieri dacă organizatorul decide în acest sens.

În caz de neprezentare la start, abandon, retragere din orice motiv sau în cazul anulării competiției provocate de o situație de forță majoră sau de motive care nu depind de organizator, CONTRIBUȚIA DE PARTICIPARE NU SE RESTITUIE.

5.ECHIPAMENT:

Participarea la VBT 2022 presupune existența la momentul startului a următorului echipament obligatoriu:

 SEMIMARATON: încălțăminte adecvată tip trail-running, borsetă sau rucsac, bidon pt. minim 0.5 litri lichide plin la start, telefon, folie supraviețuire, haină ploaie și numărul de concurs (ultimul va fi asigurat de organizatori).

CROSS: încălțăminte adecvată tip trail-running, borsetă sau rucsac, bidon pt. minim 0.5 litri lichide plin la start, haină ploaie, folie supraviețuire, telefon și numărul de concurs (ultimul va fi asigurat de organizatori).

Echipament recomandat: bețe trekking, fluier.

În funcție de prognoza meteo, echipamentul obligatoriu se poate modifica (prin renunțare sau adăugare) iar acest lucru poate fi anunțat la locul de desfășurare al concursului.

Organizatorul își alocă dreptul să  verifice echipamentul la intrarea în zona de start și să anuleze dpretul de participare concurenților ce nu îndeplinesc criteriile obligatorii de mai sus

6.NUMĂR DE CONCURS / ACREDITARE:

Numărul de concurs va fi primit la fața locului, după ce participantul va fi completat și semnat declarația de responsabilitate.

Numărul de concurs trebuie purtat vizibil pe toată durata cursei.

Numărul nu trebuie să fie tăiat sau modificat sub nicio formă. Nerespectarea acestui lucru atrage descalificarea.

Numărul de concurs tine loc și de acreditare. Acesta transmite fiecărui posesor anumite drepturi inclusiv cel de a beneficia de acces la punctul de hidratare final.

7. RIDICARE KIT / ȘEDINȚA TEHNICĂ:

Ridicarea kiturilor de concurs va avea loc cu o zi înaintea competiției între orele 17.00-20.00 și în dimineața concursului între orele 7.00 și 9:00.

Ședința tehnică va avea loc la fața locului, în seara dinaintea cursei, începând cu ora 20.00. Înainte de start poate avea loc un briefing unde se vor transmite noutăți și modificări apărute.

Secretariatul concursului se va constitui în localitatea Luizi – Calugara, în apropierea zonei start/sosire.

8.CRONOMETRAJ: se va face la secundă.

STARTUL: SEMIMARATON -03 septembrie 2022, ora 10.00 de pe platoul din fața Bisericii Înălţarea Sfintei Cruci din localitatea Luizi – Calugara

                    CROSS                – 03 septembrie 2022, ora 10.30 de pe platoul din fața Bisericii Înălţarea Sfintei Cruci din localitatea Luizi – Calugara

Zona de start se deschide cu 30 minute înaintea plecării în cursă și va fi deschisă timp de 10 minute după start. Cei care au pierdut startul și vor pleca în cursă în aceste 10 minute trebuie să anunțe oficialii de la start.

Participanții care vor lua startul după cele 10 minute nu vor fi luați în considerare în clasament.

9. PUNCTE DE CONTROL:

Pe traseu vor fi  amplasate puncte de control obligatorii. Participanții care nu trec printr-un punct de control, indiferent de motiv, vor fi  descalificați. Numărul de concurs al fiecărui competitor poate fi notat  în ordinea sosirii la fiecare punct de control.

10. TIMPI LIMITĂ

 SEMIMARATON: timp limită – 4 ore și 30 min

 CURSA CROSS: timp limită – 2 ore și 30 min

 Orice modificare a timpilor limită va fi anunțată înainte de plecarea în cursă.

Participanții care nu se încadrează în timpii limită vor preda numărul de concurs arbitrilor din punctul de start, fiind considerați ,,descalificați”. Retragerea din cursă va fi notată pe foaia de arbitraj. Numărul de concurs va fi returnat ulterior alergătorului, la sfârșitul concursului.

11.SOSIREA: Linia de sosire este comună cu cea de start, fiind amplasată pe platoul din fața Bisericii Înălţarea Sfintei Cruci din localitatea Luizi – Calugara

12. OPRIREA / RETRAGEREA DIN CURSĂ:

 Organizatorul își rezervă dreptul de a opri un participant dacă s-a accidentat după start iar starea nu-i mai permite să continue cursa sau în cazuri excepționale.

Orice participant care nu mai poate sau nu mai vrea să continue cursa, indiferent de motiv, este obligat să anunțe organizatorul la unul din următoarele locuri: start, punctele de control, sosire sau sunând la numărul care va fi anunțat la ședința tehnică și/sau notat pe numărul de concurs.

Neanuntarea retragerii din cursă duce la o operațiune de căutare și salvare pe cheltuiala participantului implicat.

Retragerea va fi confirmată prin semnătură pe foaia de arbitraj.

Orice participant care se retrage din cursă va fi ajutat să aleagă cea mai bună variantă de retragere, dar este responsabil pentru: transportul propriu, ruta pe care o va folosi și acțiunile ulterioare momentului și locului retragerii. Excepție fac cazurile grave care nu permit deplasarea prin propriile mijloace.

13. CONSERVAREA  NATURII:

Cursele  VBT 2022 se desfășoară în aria uneia dintre cele mai frumoase regiuni din zona Bacău. Este interzis și se penalizează abandonarea de resturi, ambalaje, echipament pe trasee și/sau distrugerea deliberată a mediului înconjurător va atrage după sine DESCALIFICAREA ȘI IMPOSIBILITATEA PARTICIPĂRII LA VIITOARELE EDIȚII .

14. SPECTATORI:  Cursele VTB 2022 se organizează cu accesul liber al spectatorilor la eveniment.

15 ALTE REGULI:

 Traseul de concurs nu este închis altor participanți la trafic (autovehicule, vehicule, pietoni, turiști, animale și alții). Acest fapt atrage asupra participanților obligația de a respecta regulile de conduită în trafic impuse de lege. Orice accident provocat și/sau în care au fost implicați participanți la VTB 2022, survenit în timpul desfășurării acestuia din nerespectarea regulilor de concurs și a regulilor de conduită în trafic impuse de lege, va fi în responsabilitatea celor implicați în accident.

Fiecare competitor are obligația să urmeze traseul oficial, să respecte indicațiile arbitrilor, să nu folosească scurtături sau alte avantaje similare.

Orice competitor trebuie să dea dovadă de fair-play și să permită unui concurent mai rapid să treacă în fața sa fară a-l obstrucționa, să acorde asistența unui competitor aflat în dificultate și care îi solicită aceasta.

Din diferite motive, porțiuni din traseu pot fi neamenajate și neprotejate de aceea există un risc de rănire și/sau deces din pericolele obișnuite pentru competițiile outdoor. Acestea includ și nu se rezumă doar la: coliziuni cu autovehicule, cu alte vehicule, pietre, stânci, copaci, oameni, alte obiecte, căderi, alunecări, răni provocate de căldură, insolație, deshidratare, arsuri, rău de altitudine, căderi de pietre, pământ, grindină, viituri, furtuni, fulgere, animale, incendii, efort fizic.

16. PENALIZĂRI:

Penalizare 10 minute: lipsa unui articol din echipamentul obligatoriu (penalizarea se aplică pentru fiecare obiect)

Penalizare 30 minute: primirea de asistență din exterior în afara punctelor de control.

Descalificare:

                • nerespectarea regulilor competiției

                • dopingul

                • scurtarea traseului

                • modificarea numărului de concurs

                • abandonarea de resturi, ambalaje, echipament pe trasee și/sau distrugerea deliberată a mediului înconjurător

                • lipsa de fair-play față de participanți, oficiali, public etc.

17. CONTESTAȚII:

Orice participant poate face contestație împotriva altui participant care nu a respectat regulile competiției sau împotriva deciziei oficialilor.

Contestația scrisă se va depune la secretariatul concursului în maxim 15 minute de la afișarea rezultatelor provizorii. Rezolvarea contestațiilor se va face până la festivitatea de premiere.

18. PREMIEREA:

Toți concurenții care trec linia de sosire vor intra în posesia medaliei FINISHER VBT 2022 . Diploma se va putea descarcă ulterior în format electronic după definitivarea clasamentului.

Prin înscriere, achitarea contribuției și participare fiecare concurent confirmă că a citit, înțeles și acceptat condițiile prezentului regulament, își asumă riscurile care decurg din participarea la VBT 2022, și sunt responsabili pentru propriile acțiuni care ar trebui să țină cont de circumstanțe  relevante ca: schimbarea vremii, trafic, condiții meteo, zona în care se află, echipament.

19. CURSA COPIILOR

19.1 ORGANIZATORUL SI REGULAMENTUL OFICIAL AL CURSEI COPIILOR

Cursa Copiilor din cadrul Via Bacovia Trail 2022 (denumita în cele ce urmeaza “Cursa Copiilor”) este organizată de Asociatia “Oleacă de bicicliști” si are ca scop promovarea mișcării în aer liber și a unui stil de viață sănătos pentru întreaga familie.

Participanții sunt de acord să respecte și să se conformeze tuturor prevederilor, termenilor si condițiilor prezentului Regulament Oficial și ale legislației aplicabile.

19.2 PERIOADA SI ZONA DE DESFASURARE A CURSEI COPIILOR

Cursa Copiilor se va desfășura în ziua de sambata, 03 septembrie 2022, începând cu ora 11:00.

Startul va fi de pe platoul din fața Bisericii Înălţarea Sfintei Cruci din localitatea Luizi – Călugara, jud. Bacău.

conform mecanismului evenimentului, asa cum este acesta detaliat la punctul 19.3.

19.3 MECANISMUL CURSEI COPIILOR

19.3.1 Participantii si desfasurarea Cursei Copiilor

Acest eveniment se adreseaza in egala masura copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 15 ani si este un eveniment NECOMPETITIV.

Cursa copiilor se va desfasura pe categorii de vârsta (dupa varsta copilului) avand starturi separate si urmatoarele distante de parcurs.

                 • copii cu varste cuprinse intre 6-10 ani   – distanta  >1km

                 • copii cu varste cuprinse intre 11-15 ani  – distanta  > 1km

19.3.2 Acordul pe propria raspundere

Pentru a participa la competiție, pentru toti copiii participanți, părinții acestora vor completa formularul de înscriere prin care vor declara pe proprie raspundere ca sunt apți din punct de vedere medical pentru participarea la competitie, în prezenta reprezentantului organizatorului.

19.3.3.. Înscriere si taxe de participare

Inscrierea participantilor se face pe site-ul:  https://vbtrail.ro

Inscrierile online se pot face doar până miercuri, 31 august 2022, ora 23:59 . Dacă consideră necesar organizatorul poate realiza înscrieri și la fața locului înainte de startul cursei.

Participarea la Cursa Copiilor este GRATUITA.

19.3.4. Echipament de concurs. Numere de concurs

Copiii vor participa la competitie cu echipament adecvat.

Fiecare participant va primi un tricou inscriptionat al evenimentului si un numar de concurs.

Vă recomandăm să purtați tricourile inscriptionate pe care le veți primi la locul de desfășurare a concursului. Numerele de concurs vor fi puse la dispoziție de către organizator și vor ajunge în posesia copiilor dupa ce părintele va semna declarația pe proprie răspundere. Numerele de concurs se vor prinde doar pe fața tricoului de alergare al copilului.

19.3.5. Stabilirea rezultatelor

Cursa Copiilor din cadrul Via Bacovia Trail 2022 este o proba necompetitiva, principalul scop fiind de a insufla în rândul copiilor ideea de mișcare în natură și un stil de viață sănătos. Fiecare copil care va trece linia de sosire va primi o medalie de Finisher.

Primii trei copii de la fiecare categorie ce vor finaliza cursa pot primi diplome si premii.

19.4. CONDITII ADMINISTRATIVE

Organizarea evenimentului revine Asociației “ CLUBUL DE CICLISM – Oleacă de Bicicliști Bacău””, care se ocupa de implementarea evenimentului și care pune la dispoziție arbitrii necesari desfăsurarii evenimentului.

Eventualii sustinători, părinti, bunici sau alți membri ai familiei pot rămâne în vecinătatea traseului, dar în afara rutei de desfășurare. Participanții nu pot părăsi traseul de alergare si nici nu îl pot schimba. Cursa Copiilor din cadrul Via Bacovia Trail 2022 va beneficia de prezenta unei ambulanțe cu echipaj specializat.

Organizatorii se obligă, de asemenea, să respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protectia datelor personale.

Ca atare, Organizatorii se angajează să păstreze confidențialitatea datelor personale ale participanților de la Cursa Copiilor și să le utilizeze conform prezentului Regulament Oficial și legislatiei in vigoare.

Organizatori :

ASOCIAȚIA JUDEȚEANĂ DE ATLETISM AFJ Bacău

Nr. Înregistrare 9 / A/ 2002

Cod Fiscal  14492701

Adresa : Str. Bicaz, Nr. 138/A/8, Bacău

www.vbtrail.ro, tudorel_73@yahoo.com

Asociația “ CLUBUL DE CICLISM – Oleacă de Bicicliști Bacău”

Nr. Înregistrare 29 / A/ 2019

Cod Fiscal  41328359

Adresa : Str. Logofăt Tautu, Nr. 12/A/5, Bacău

www.oleacadebiciclisti.ro, odbbacau@gmail.com

Regulamentul Oficial este întocmit și va fi făcut public conform legislației aplicabile din România, fiind disponibil în mod gratuit oricărui solicitant pe site-ul: https://vbtrail.ro

Organizatorii se obligă, de asemenea, să respecte prevederile Legii nr. 677/2001 privind protectia datelor personale.

Ca atare, Organizatorii se angajează să păstreze confidențialitatea datelor personale ale participanților și să le utilizeze conform prezentului Regulament Oficial și legislatiei in vigoare.